úterý 16. října 2007

REFERÁT GLOBÁLNÍ OTEPLOVANÍ

Globální oteplování
V současné době je realitou globální oteplení. Země se neustále více a více ohřívá, častější jsou bouře, záplavy i sucha. Koncentrace oxidu uhličitého stoupla v důsledku spalování fosilních paliv a průmyslového rozvoje o 30% a je na nejvyšší úrovni za posledních 450 000 let. Stejně tak stouply od počátku průmyslové revoluce koncentrace metanu na 145%. a množství oxidu dusného stouplo o 15%.

Poslední desetiletí se potýkáme s globálním oteplováním planety. Teplota stoupá a póly roztávají... Jediný způsob, jak se globálnímu oteplování můžeme ubránit je ten, že nebudeme vypouštět výfukové plyny do ovzduší, nebudeme plýtvat energií a najdeme si jiný - alternativní zdroj energie nezávislý na spalování, který oteplování zastaví a planetu zachrání. Když jedno auto ujede 100 km, spotřebuje najednou tolik kyslíku, jako jeden člověk za celý život a jedno letadlo je za svou trasu jako 1000 takových aut. Kdybychom stlačili ozónovou vrstvu, byla by hustá jen 3 cm, ale kdybychom to samé udělali s ozónovou dírou, výsledek by byl 3 m. Sám George Bush, (původní odpůrce názoru o oteplování planety) nedávno prohlásil, že globální oteplování planetu opravdu ničí a vědci prohlašují, že v roce 2010 by měla teplota celé modré planety stoupnout o 6 C°, což je pro nás, pro lidi hrozná zpráva.

Co způsobuje globální oteplování?

Představu, že zvyšování koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší má za následek zvyšování globální teploty, se nyní pokoušejí vyvrátit analýzy Evropské akademie otázek životního prostředí se sídlem v Tübingenu. Vyhodnocení dostupných klimatických údajů ze severní i jižní polokoule ukazuje, že v posledních 40 letech výkyv v teplotě vždy předcházel změně v atmosférické koncentraci CO2. Různé ústavy (např. německý Oceánografický institut v Bremerhavenu) zjistily, že teplota vody Atlantského oceánu až do hloubky 800 m vzrostla v uvedeném období o 0,5 °C. To znamená pokles rozpustnosti CO2 ve vodě této vrstvy o 1 %. Protože oceány obsahují 50krát více CO2 než ovzduší, musela uvedená změna rozpustnosti vyvolat vzrůst koncentrace CO2 v atmosféře přibližně o 30 cm3 m-3. Toto množství je shodné s množstvím, které meteorologové dosud přičítají přírůstku vzniklému spalováním fosilních paliv. Nezodpovězena ovšem zůstává otázka, co způsobilo zvyšování teploty mořské vody. Vysvětlením se zdá být větší výskyt slunečních erupcí a jím vyvolaná vyšší teplota vzduchu.

Žádné komentáře: